T'ai Chi Ch'uan


T’ai Chi Ch’uan (ook wel Taijiquan of Tai Chi) is een eeuwenoude bewegingskunst die een onderdeel is van zowel de Chinese krijgskunst als van de gezondheidsleer.

Van oudsher lag het hoofdaccent op de fysieke krijgskunst/zelfverdediging, tegenwoordig is het accent verschoven naar een meditatieve levens en gezondheidskunst.

De Oude Yang-vorm (de vorm van Yang Lu Chan) zal als basis dienen om vanuit en mee te werken, deze zal dan ook binnen de lessen aangeleerd worden.

Binnen de Chinese natuurfilosofie worden lichaam en geest als een eenheid gezien, alles wat we denken beïnvloedt ons lichaam en alles wat we doen beïnvloedt onze geest.

T’ai Chi Ch’uan is een bewegingskunst die ons bewust maakt hoe deze eenheid te verkrijgen en te behouden.

T’ai Chi Ch’uan werkt niet alleen in op onze spieren, maar o.a. ook op de botten, beenmerg en het zenuwstelsel, maar bovenal op onze energiehuishouding (Qi of Chi) en de meridianen (energiebanen).


Binnen de lessen wordt o.a. gewerkt aan:

- Het bewust worden van ons lichaam, door de verbeterde

lichaam/geest relatie krijgen we meer grip op ons doen en laten.

- Wortelen, het stevig met onze voeten op de aarde staan.

- Evenwicht, zowel fysiek als mentaal.

- Ontspannen, zowel fysiek als mentaal.

- Het voelen van onze Qi, om er vervolgens op een bewuste manier mee te leren omgaan.


Er zal op een ontspannen, fysieke en meditatieve manier gewerkt worden, waarbij oefeningen vanuit de krijgskunst gebruikt zullen worden naast medische en meditatieve Qi Gong.


Door het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong verbetert de energiebalans in het lichaam en wordt het immuunsysteem versterkt.

T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong werken niet alleen genezend, maar vooral ook preventief.

De lessen zijn opgebouwd naar verschillende niveaus, het eerste niveau is bedoeld voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong, binnen de vervolg niveaus zullen de behandelde onderwerpen verder worden verdiept.