Qi Gong

Qi Gong, (ook wel Chi Kung)


Het woord Qi is moeilijk te vertalen. De termen levensenergie, oorspronkelijke of vitale energie benaderen de betekenis het dichtst. Qi is de kracht in de kosmos die alles doet bewegen, leven en veranderen. In alles is deze Qi werkzaam.

Gong betekent ‘kunde’ of ‘werken aan’ het verkrijgen van een kundigheid door veelvuldig oefenen.

Qi Gong is dus werken aan Qi en bestaat o.a. uit relatief eenvoudige oefenigen waardoor de Qi ongestoord, gelijkmatig en vrij door het lichaam kan stromen.


Qi Gong is het onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarbij actief aan het behoud van de eigen gezondheid gewerkt wordt.

De Chinezen kennen de heilzame kracht van Qi Gong al eeuwen en wenden die aan om ziekte te voorkomen en actief ziekte te bestrijden, o.a. hart-, circulatie- en zenuwstoornissen, verslavingen, astma, jichtachtige aandoeningen, spierblessures, spijsverteringsstoornissen en stress.


Door het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong verbetert de energiebalans in het lichaam en wordt het immuunsysteem versterkt.

T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong werken niet alleen genezend, maar vooral ook preventief.

De lessen zijn opgebouwd naar verschillende niveaus, het eerste niveau is bedoeld voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong, binnen de vervolg niveaus zullen de behandelde onderwerpen verder worden verdiept.