De Docent

Hallo, mijn naam is Remco Goudswaard, ik ben geboren in 1964 te Hendrik Ido Ambacht. Als kind ben ik opgevoed met beweging, sport was een dagelijks terug komend onderdeel. Ging ik zelf niet sporten dan ging wel een ander gezinslid sporten of hier les in geven. Ik ben begonnen met turnen, dat heb ik gedaan tot mijn 18e. Naast turnen heb ik diverse andere sporten beoefend zoals; voetbal, tennis, schaatsen en honkbal.

Op de middelbare school ben ik in aanraking gekomen met de krijgskunsten, dit in de vorm van karate. Tot ik in 1984 naar de Dansacademie ging heb ik dat met veel plezier beoefend, ik ben er mee gestopt omdat een fulltime dans opleiding en krijgskunst niet samen gingen in verband met het risico op blessures.

Op de Dansacademie heb ik geleerd om het plezier van bewegen over te brengen op andere mensen, ik heb geleerd dat kunnen bewegen niet afhankelijk is van lichamelijke/fysieke mogelijkheden, maar dat het meer een mentale instelling is. Iedereen kan bewegen, iedereen kan in beweging komen, mits op de juiste manier gestimuleerd en begeleid.

Ik heb mijn dansopleiding gehad aan de Dansacademie in Tilburg hier ben ik in 1989 afgestudeerd in als docent Dansexpressie/Folkloredans. Na mijn afstuderen ben ik actief bezig geweest binnen het straattheater en heb ik danslessen gegeven.

Na het afronden van de Dansacademie heb ik de krijgskunsten weer opgepakt, dit keer in de vorm van aikido.

Begin jaren ‘90 ben ik begonnen met T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong, al snel kwam ik er achter dat ik met een zeer speciale manier van bewegen te maken gekregen had. Fysieke en mentale barrières waar ik op de Dansacademie niet door heen kwam verdwenen hier op spelende wijze, ik leerde in het eerste jaar T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong meer over mezelf dan ik in vijf jaar Dansacademie gedaan had.

Tijdens een theater optreden had ik een blessure in mijn lies opgelopen, mijn toenmalige T’ai Chi leraar (Rinus van de Broek) vertelde in de lessen ook over de Chinese geneeswijze, acupunctuur punten, drukpunt massage en het leek me dan ook een goed idee om bij hem langs te gaan met mijn blessure, hij heeft er naar gekeken, een paar magneet pleisters op acupunten geplakt en de volgende dag was de blessure weg. Dit voorval en het feit dat de bewegingskunst van de T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong mijn fysieke en mentale bewustwordingsproces in een stroomversnelling had gebracht, maakte mij zeer nieuwsgierig naar het totaal pakket van de Chinese geneeswijze en in dat zelfde jaar heb ik een basis cursus TCM (Traditional Chinese Medicine) gevolgd bij Rinus van de Broek, in Tilburg.

In 1992 ben ik in Roosendaal begonnen aan de BOCAM (een op de Traditionele Chinese Geneeskunde gebaseerde therapeuten opleiding), daar heb ik zowel de therapeuten opleiding als de docenten opleiding T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong gevolgd.

Vanaf het begin van de BOCAM ben ik, op aanraden van mijn leraar, lessen T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong gaan geven op verschillende plaatsen in Brabant.

Binnen mijn lessen maak ik veelvuldig gebruik van de methodische en didactische vaardigheden die ik op de dansacademie heb meegekregen. Het analyseren van bewegingen en deze desgewenst aanpassen aan de leerling zonder de essentie van de oefening te verliezen is daar een zeer waardevolle van gebleken. Tevens verwerk ik binnen mijn lessen de kennis die ik heb vanuit de Chinese Geneeswijze, zodat de oefeningen een grotere diepgang krijgen. Dit maakt het mogelijk om met een zeer gevarieerde groep mensen met een diversiteit aan achtergronden, zowel fysiek als mentaal, samen op een harmonieuze wijze in een les te werken.

Om mijn kennis en vaardigheden in de T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong te verdiepen ben ik mij voortdurend aan het bijscholen, ik heb lessen gevolgd bij diverse docenten en de geleerde stof daar waar wenselijk geïntegreerd binnen mijn eigen training en lessen.

Bij Thierry Alibert, een zeer begaafde Franse leraar die gespecialiseerd is in de Oude Yang-stijl en het daaraan gekoppelde systeem van Qi Gong, wat een dieper inzicht geeft in de oorsprong van de T’ai Chi Ch’uan heb ik meerdere jaren getraind.

Jos Horst, een zeer goede Leraar en een mooi mens met een grote kennis van T’ai Chi Ch’uan, Qi Gong, Yoga en Meditatie, hij werkt op een warme, zachte en energetische manier aan de toepasbaarheid van T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong binnen het leven.

Van Erle Montaigue (Master Degree, China ✝ 1949-2011), een grootmeester in de traditie van de Yang familie heb ik meerdere jaren les gehad, nu volg ik les bij zijn zoon Eli


In 2013 ben ik geslaagd voor de AMO (Algemeen Medische basis Opleiding; anatomie, fysiologie en pathologie) in 2016 ben ik geslaagd als Acupuncturist aan de TCMA (Traditional Chinese Medicine Academie te Utrecht) en heb mijn eigen acupunctuur praktijk in Tilburg (Reeshof) en Nuenen.


Ik verzorg al meer dan 25 jaar lessen T’ai Chi Ch’uan en Qi Gong op meerdere plaatsen in Brabant. Ook ben ik verbonden geweest aan de BOCAM opleiding in Tilburg, alwaar ik les heb gegeven aan zowel de therapeuten- als de docenten opleiding.